Tükendi
Stok Alarmı“Akın var! Güneşe akın!..” nidaları yükseliyordu, MS 500`lerde. Gundêşapûr olmuştu güneş, ırk, dil, din ayrımı yapmayan büyük cazibe merkezi… Bizans imparatorları, bilge ve filozofları kovdukça artıyordu Gundêşapûr`da yaşam standardı. Aristo ve Platon`un başta olmak üzere Atina`nın ünlü kitapları Süryanice ve Pehleviceye çevrilmişti. Hele Justinyen`in 529 kararları, ihya etmişti Gundêşapûr`u ve orayı dünyadaki ilk bilim kenti yapmıştı, Gundêşapûr Akademisi`ni de ilk üniversitesi… Akademide doktorlar, öğretmenler ve değişik dallarda uzmanlar yetişiyordu. 550`de yapılan dünyadaki ilk Uluslararası Tıp Kongresi`ne Sasani İmparatoru bizzat katılmıştı.
Her renkten çalışanlarıyla bilim evi Beyt`ül-Hikme ve kâğıt fabrikası, yeni kurulmuş olan Bağdat`ın ününe ün katıyordu 800`lerde. Bu çalışma ve çeviriler ile birçok kelime de Arapçaya geçmiş ve oldukça zenginleşmişti Arap dili de halkı gibi.
Dünya bilim tarihinin kurucusu George Sarton, 750-1100 yılları arasını 50 yıllık periyodlarla Dicle Havzası ve hinterlandındaki ünlü bilim insanlarının adları ile anmıştır: Cabir, Harizmi, Razi, Mesudi, Wafa, Biruni ve Hayyam.
Bir inceleme/review niteliğindeki bu kitap, Dicle Havzası-Mezopotamya-Orta Doğu tarihi ve bilim tarihi ile ilgili birçok bilinmeyenin keyifle öğrenilmesini kolaylaştırmaktadır.
Binlerce güneş parladı kalbimde
Ama bir tek atomun yapısını aydınlatamadı yine de
İbn Sînâ (Avicenna)