Kıta İdealizmi
Leibniz'den Nietzsche'ye
Paul Redding
Say Yayınları
- Açıklama
- Yorumlar
- Detaylar
-
On dokuzuncu yüzyıl Alman felsefesinin klasik anlatımları genellikle Kant’la başlar ve ondan sonraki filozofları Kant idealizmine verdikleri cevaplar ışığında değerlendirir. Kıta İdealizmi’nde Paul Redding, Alman İdealizminin öyküsünün Leibniz’le başladığını savunmaktadır.
Redding, Leibniz’in Newton’la uzay, zaman ve Tanrı’nın doğası üzerine tartışmasını irdeleyerek başlar ve akabinde Leibniz’in kendine özgü idealizm karakterine Platoncu ve Aristotelesçi unsurları dahil etme biçimini vurgular. Redding, Leibniz’in uzay ve zaman görüşlerine ilişkin düşüncelerinin nihayetinde Kant’ın “transendental” idealizm düşüncesini nasıl şekillendirdiğini gösterir. Üstelik Redding, bir yanda Fichte, Schelling ve Hegel gibi Post-Kantçı idealistlerin, öte yandaysa Schopenhauer ve Nietzsche gibi metafiziksel kuşkucuları kapsayan her iki kanadın nihai olarak Leibniz’den türetilmiş bir idealizm biçimiyle boğuşmaya devam ettiklerini ileri sürer.
Kıta İdealizmi, felsefe tarihinin en önemli felsefi hareketlerinden birinin yeni bir anlatımını sunmanın yanında, Kıta ve Avrupa felsefesinin kökenlerine duru ve kıymetli bir giriş imkânı yaratır.
-
Özellikler
Basım Tarihi : Aralık 2021 Basım Yeri : Türkiye Basim Dili : Türkçe Boyutlar : 13.5 x 21 cm Cilt Durumu : Ciltsiz Kağıt Tipi : 2. Hamur Orijinal Dili : İngilizce Sayfa Sayısı : 376 Barkod : 9786050208733 Katkıda Bulunanlar
Çevirmen Adı
Kenan Mutluer
Yazar Adı
Paul Redding