Feniçka (Şömizli)
Lou Andreas-Salome
İş Bankası Kültür Yayınları
- Açıklama
- Yorumlar
- Detaylar
-
Lou Andreas-Salomé modern anlamda “feminist” olarak tarif edilemese de, bağımsız ve özgürlükçü yaşamıyla kuşaklar boyu feministler için bir rol model oldu. Nietzsche, Rilke ve Freud gibi önemli şahsiyetlerle kurduğu dostluklarla ve onlar üzerindeki etkisiyle gündeme geldi. Avrupa üniversitelerinde öğrenim gören ilk kadınlardan biri olarak, erkeklerle ilişkileri çağının kadınlarına göre farklı bir seyir izlemişti.
Feniçka, Andreas-Salomé’nin Alman oyun yazarı Franz Wedekind’le yaşadığı, daha sonra Alban Berg’in Lulu adlı operasının librettosuna da konu olan bir deneyime dayanır. Geleneksel cinsiyetler arası ilişkileri pek umursamayan, İsviçre’de doktorasını yapmış Moskovalı bir kadının bir erkek psikoloğun gözünden anlatılan hikâyesidir. Anlatıcı yapıtın akışı içinde Feniçka’yla dostluğunu ilerletirken, kadınları her daim belli şablonlar içinde; ya erkek avcıları ya da salt zihinsel kapasiteleriyle öne çıkan cinsiyetsiz varlıklar olarak değerlendirmekten vazgeçip, insan olarak görmeyi öğrenir.
-
Özellikler
Basım Yeri : Türkiye Basim Dili : Türkçe Boyutlar : 12.5 x 20.5 cm Cilt Durumu : Ciltli Kağıt Tipi : 2. Hamur Orijinal Dili : Almanca Sayfa Sayısı : 80 Barkod : 9786254055522 Katkıda Bulunanlar
Çevirmen Adı
İlknur İgan
Yazar Adı
Lou Andreas-Salome